Mușcăturile de păianjen - cum le recunoaștem și ce facem

Muscaturile de paianjen - cum le recunoastem si ce facem

Mușcăturile de păianjen - cum le recunoaștem și ce facem

Majoritatea muscăturilor de păianjen sunt inofensive și nu reprezintă un pericol major pentru sănătate, cauzând doar simptome locale minore, cum ar fi roșeață și disconfort ușor. Cu toate acestea, există și specii de păianjeni veninoși care pot provoca reacții mai severe și necesită atenție specială. Printre aceștia se numără păianjenii văduva neagră și păianjenii recluză brună, care pot cauza probleme serioase de sănătate.

Este important să recunoaștem muscăturile de păianjen și să fim pregătiți să acționăm în consecință. Dacă suspectați o muscătură de păianjen veninos, este recomandat să solicitați asistență medicală imediată. Păstrați calmul și încercați să identificați sau să descrieți cât mai bine păianjenul, deoarece acest lucru poate ajuta personalul medical să determine tratamentul adecvat. Evitați să stoarceți sau să scărpinati zona muscată, deoarece acest lucru poate agrava simptomele.

despre muscaturile de paianjeni, veti citi:
Majoritatea muscaturilor de paianjen sunt inofensive
Ce trebuie sa fac daca un paianjen imi musca copilul?
Cum pot sa recunosc un paianjen periculos?
Daca nu stii ce fel de paianjen e vinovat
Ce se intampla daca nu ai observat paianjenul?
Cum prevenim muscaturile de paianjen?
Ce facem daca am fost muscati de paianjeni si alte insecte?
Despre alte animale care pot musca copilul
 

Majoritatea muscaturilor de paianjen sunt inofensive

Majoritatea muscaturilor de paianjen sunt inofensive cauzind doar roseata si supurare locala fara a fi un factor de risc serios, asa ca relaxati-va!  Spalati locul muscaturii cu apa si sapun si aplicati un pansament cu gheata sau cuburi de gheata pentru a reduce posibilitatea de inrosire sau supurare. Daca este dureros, puteti sa administra copilului acetaminophen sau ibuprophen. Roseata si supurarea trebuie sa dispara intr-o zi sau doua.

asa arata muscaturile de paianjen

Ce trebuie sa fac daca un paianjen imi musca copilul?

Spalati locul muscaturii cu apa si sapun si aplicati un pansament cu gheata sau cuburi de gheata pentru a reduce posibilitatea de inrosire sau supurare. Daca este dureros, puteti sa administra copilului acetaminophen sau ibuprophen. Roseata si supurarea trebuie sa dispara intr-o zi sau doua.

Cum pot sa recunosc un paianjen periculos?

Singurii paianjeni care pot reprezenta un real pericol sunt paianjenul "vaduva neagra" (n.t. "Latrodectus mactans") si paianjenul "pustnic" maro. (Tarantula poate arata inspaimantator dar muscatura ei nu este mai periculoasa decat o intepatura de albina.) 

Paianjenul "vaduva neagra" are culoarea negru-lucios si un semn rosu in forma de clepsidra pe burta. Paianjenul "pustnic" de culoare maro are pe spate un semn alb in forma de vioara. Scorpionii pot fi la randul lor periculosi (arata ca niste homari minusculi, de culoare maro, cu coada curbata in sus deasupra spatelui).


paianjenul Vaduva Neagra 

Ad-Extra3:

Paianjenul Pustnic Maro:

Se ascunde in poduri si dulapuri.  Aceasta specie variaza la culoare, de la galben-cafeniu deschis pana la maro inchis, cu picioare mai inchise la culoare. Veninul este toxic, iar muscatura poate provoca uneori rani grave si infectie. Cu toate acestea, este posibil sa nu simtiti muscatura lor, pana mai tarziu.

< paianjenul Pustnic

Daca nu stii ce fel de paianjen e vinovat

Daca nu esti sigur de tipul unei muscaturi de paianjen sau a unei intepaturi de scorpion, pune o punga cu gheata pe locul respectiv si transporta copilul de urgenta la un medic pentru a i se face o injectie care sa neutralizeze veninul.

Daca vezi insecta care a muscat copilul, incearca sa o capturezi, vie sau moarta, avand grija sa nu fii tu insuti muscat. 

Daca muscatura a fost veninoasa, in cateva ore copilul va avea dureri puternice. De asemenea va avea crampe musculare puternice si posibile transpiratii, stari de voma, frisoane si dificultati in respiratie.

In lipsa unui ajutor medical prompt, copilul poate sa aiba convulsii si chiar sa moara. Dar nu uitati ca aceste muscaturi sunt foarte rare. Statistic, intr-un interval de zece ani se raporteaza doar patru morti datorate muscaturii paianjenului "vaduva neagra".

Ce se intampla daca nu ai observat paianjenul?

De cele mai multe ori, paianjenul va fi demult disparut in momentul cand veti sesiza muscatura. Nu va ingrijorati. Atata vreme cat majoritatea paianjenilor nu sunt periculosi, cel mai important lucru este sa tratati locul in asa fel incat sa diminuati durerea si supurarea. In zilele urmatoare, urmariti evolutia ranii.

Daca se transforma intr-o basica sau incepe sa se inroseasca si sa se infecteze, sau daca copilul are dureri puternice sau febra, apelati la doctorul de familie. Acesta ar putea decide administrarea unui antibiotic.

Cum prevenim muscaturile de paianjen?

Daca va place sa petreceti mult timp in aer liber, aveti grija sa verificati WC-ul inainte de a fi folosit de copii. Multe muscaturi de paianjeni sunt contactate in zona dorsala si genitala a persoanelor care folosesc aceste facilitati. De asemenea, avertizati-va copii sa fie atenti pe langa scorburile de copaci, loc predilect de aparitie a panzelor de paianjen. Acasa, se poate micsora numarul de paianjeni folosind cat mai frecvent aspiratorul pentru a aspira panzele de paianjen.

Concentrati-va in special la colturile incaperilor si la tavan. Evitati folosirea insecticidelor pentru ca acestea pot contine substante chimice toxice. Un aspirator mic, alimentat de baterii, va poate usura efortul.

De asemenea, obisnuiti-va sa ridicati hainele de pe jos atata vreme cat s-a constatat ca majoritatea copiilor sunt muscati atunci cand imbraca haine sau incaltaminte lasata pe podea. Daca hainele, paturile sau asternuturile au ramas peste noapte pe podea, este bine sa le scuturati. Paianjenii musca atunci cand sunt striviti intre piele si tesatura.

Ce facem daca am fost muscati de paianjeni si alte insecte?

Paianjenii sunt destul de activi in Romania. In ceea ce priveste reactiile provocate de muscatura de paianjen, acestea pot fi toxice, locale sau generalizate. In cazul in care, in urma muscaturii de paianjen, de obicei unica, apar reactii locale precum roseata la locul intepaturii, ce dispare in cateva ore, lasand un mic nodul rosu, primele masuri terapeutice necesare sunt: igiena locala cu apa si sapun si aplicarea unui cub de gheata.

Daca muscatura se afla la mana sau la picior, acestea vor fi imobilizate si mentinute in repaus. In cazul reactiilor simple, nu este nevoie de antibiotice, decat atunci cand plaga se infecteaza. Poate fi administrat un antialergic (Claritin, Ketotifen, Tavegyl), iar pacientul trebuie supravegheat medical timp de 24 de ore. In schimb, dupa muscatura de paianjen in urma careia cantitatea de venin injectata este mare, apar reactii generalizate toxice cu simptome precum: dureri puternice de cap, ameteli, tulburari vizuale, febra, iar in cazul paianjenilor foarte veninosi - chiar spasme musculare severe, greata si varsaturi. Astfel, pacientul trebuie tratat intr-o clinica specializata in tratamentul reactiilor toxice severe.

Masurile generale cuprind: hidratarea corecta, administrarea regulata a analgezicelor, a gluconatului de calciu (pentru calmarea crampelor musculare), precum si administrarea unor medicamente specifice (corticosteroizi sistemici si benzodiazepine). Socurile anafilactice generate de muscatura paianjenilor foarte veninosi se trateaza numai in unitatile spitalicesti.

Ca si in cazul paianjenilor, intepatura de insecte (albine, bondari, viespi) sau, mai rar, muscatura tantarilor sau a unor specii de muste, provoaca la indivizii care nu sunt alergici reactii locale caracterizate prin roseata, edem si mancarime, cu caracter de arsura, mai intensa la intepaturile viespilor. Nu este nevoie de un tratament anume.

La indivizii alergici, insa, pot aparea, in mai putin de patru ore, reactii extinse (semnele de inflamatie locala depasesc cu mult extremitatile intepaturii) sau generale - socurile anafilactice, care pot pune viata pacientului in pericol. Simptomele reactiilor anafilactice apar insotite de o stare de „rau general”, anxietate, frisoane, transpiratii, chiar scaderea tensiunii si pierderea cunostintei. De asemenea, pot exista reactii toxice la indivizii intepati de mai multe ori intr-o scurta perioada de timp, simptomele fiind identice cu cele ale reactiilor anafilactice, dar provocate de toxicitatea cantitatii mari de venin si nu de mecanismul alergic. In aceste cazuri, primele masuri pe care le pot lua “victimele” sunt: indepartarea acului, daca este cazul, cu prudenta pentru a nu stoarce sacul cu venin, dezinfectie locala, aplicarea unor comprese reci, aplicarea unui garou deasupra intepaturii, pentru limitarea absorbtiei veninului si autoadministrarea adrenalinei.

Pacientii trebuie sa se adreseze rapid la cel mai apropiat cabinet medical, chiar si pentru simpla supraveghere. Reactiile severe si cele toxice sunt tratate in unitatile spitalicesti.

Muscatura de capusa: cum sa o recunosti si ce trebuie sa faci pentru a o preveni

Cand sunt in preajma copiilor nostri, multe insecte ne produc neliniste, inclusiv paianjeni, albine, sau paduchi. Insa unele ne intra literalmente sub piele - precum capusa. Daca va bucurati de timp in aer liber, fiti atenti la capuse - ele se pot atasa de oameni cand acestia trec pe langa vegetatie. Cele mai multe muscaturi nu sunt grave. Dar ele pot provoca boli, inclusiv boala Lyme si febra de tip "Rocky Mountain"

Odata ce o capusa se ataseaza de piele, de multe ori se "stabileste" in zonele calde si umede, precum zona inghinala - se hranesc cu sange si transmit orice boala poarta. O muscatura de capusa poate declansa, de asemenea, o reactie alergica. Daca aveti o capusa, este important sa o eliminati in mod corespunzator.

Pentru a preveni muscaturile de capuse, tineti bratele, picioarele si capul acoperite, atunci cand va aflati in aer liber. Utilizati repelent impotriva capuselor pe piele, sau produse cu permetrin pe imbracaminte. Verificati-va atent dupa ce ati petrecut timp in zonele cu iarba sau impadurite. Citeste despre muscatura de capusa: cum sa o recunosti si ce trebuie sa faci pentru a o preveni

Despre alte animale care pot musca copilul

Cum iti feresti familia de boala Lyme cand esti la gratar
Cum scapam de purici: 10 remedii simple pe care trebuie sa le stii
Cum ferim copiii de capuse
Ce facem daca ne musca un caine

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 21:

  1. M
    Mtrimis la 10/9/2023

    Atentie! La copii (cu varsta peste 2 ani) se poate administra doar Claritine si Xyzal.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Iasmina
    Iasmina trimis la 18/11/2021

    Buna ziua ma muscat un paianjen de 2 saptamâni şi mi sa infectata mana nu am fost la medic mana mea este plina cu puroi In locul unde ma muscat ce ar trebui sa fac ?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Jana
    Janatrimis la 7/8/2021

    È™i eu am fost uscata de citeva žile de un păianjen, am luat oxacilina, am folosit unguent dar sa extins È™i mai rău, nu ma durut nu am avut È™i ptome, va întreb d voastră cum va simÈ"ºiÈ"ºi acum? eu nu È™tiu cum sa m ai procedez

    Raspunde la acest comentariu
  4. Daniela
    Daniela trimis la 11/4/2017

    Buna seara,duminica noapte am fost muscata de un paianjen sau alta insecta,nu stiu sa va spun exact(in timp ce dormeam in patul meu ),de picior in partea de jos langa os in interior.Am avut mancarime atunci noaptea dar nu mi-am dat seama ce este.Abia dimineata am vazut ca era rosu si putin umflat. Mai tarziu a inceput sa ma doara si sa se umfle mai tare.Acum fiind a doua zi s-a umflatmai tare cu durere mai puternica chiar si muschiul piciorului,durere de cap si ameteala.Ce ar putea fi si ce trebuie sa fac?Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Razvan
    Razvantrimis la 11/8/2016

    Tatal meu a fost muscat de Vaduva Neagra.CE POOT FACEEE? VA ROG SA MA AJUTATI!

    Raspunde la acest comentariu
  6. savu mihaela
    savu mihaelatrimis la 5/6/2016

    buna ziua am un copil de 8 luni a fost piscat de paianjan cred dar e un lucru care ma nelinisteste de ce asa multe bubite ia aparut sa extins foarte rapid si mult si numai pe picioare ce sa fac am fost si la dr si mia zis k o sa treaca iau trecut dar nu de tot si acuma au aparut iar vro cateva si cum de il pisca numai pe el si pe mine si cine mai doarme in casa nu

    Raspunde la acest comentariu
    • Victoria
      Victoria trimis la 26/8/2018

      Cum e copilu? I au trecut?

  7. elena elena
    elena elenatrimis la 9/4/2015

    am fost muscata de mina, de ceva insect [nu stiu ce fel de insecta ,s-a intimplat noaptea in casa mea in patul meu ]nu m-a durut si nu am avut nicio simptoma .s-a intimplat acum 5 luni in urma si mi s-a inrosit aproape toata mina si imi este putin umflata .ce se va intimpla cu mina mea si de ce este insosta de atit de mult timp si nu ma doare si nu am nici un fel de stare rea ??/

    Raspunde la acest comentariu
  8. elena elena
    elena elenatrimis la 29/9/2014

    Am fost muscata de ceva insecta ,in casa ,intr-o noapte ,in urma cu 5 luni , de mina dreapta aproape de cot in interior si acum s-a extins roseata pina aproape de umar si in jos pina la palma ,jurimprejur .ce imi recomandati ?si care este cauza si ce urmari voi mai avea . Nu am avut nicio durere ,mincarime sau vreo stare deosebita .Va multumesc .

    Raspunde la acest comentariu
    • Jana
      Janatrimis la 7/8/2021

      şi eu am fost uscata de citeva žile de un paianjen, am luat oxacilina, am folosit unguent dar sa extins şi mai rau, nu ma durut nu am avut şi ptome, va întreb d voastra cum va simţiţi acum? eu nu ştiu cum sa m ai procedez

  9. Alexandra L
    Alexandra Ltrimis la 25/1/2012

    Multumesc pt articol!Azi m-a muscat un paianjen cand ma pregateam sa fac dus,unul mic maro si am facut cum scria!

    Raspunde la acest comentariu
  10. haiducudanut
    haiducudanuttrimis la 26/8/2011

    ce sa spun tin sa multumesc celor care au postat aceasta invatatura pe net am invatat foarte multe doar din 2 klicuri nam regretat nimic sper sa nu ajunga si la mine in zona acesti paianjeny multumim.

    Raspunde la acest comentariu
  11. cretulina
    cretulinatrimis la 24/2/2011

    nu stiu ce sa mai zic dar in data de 06.07.2007 amm auzit k la noi in romania pe litoral au fost gasiti aproximativ 250 de paianjeni vaduva neagra.DEci din asta cred k nu numai in Dobrogea exista acest paianjen inspaimantator,sa anuntat k ar fi posibil aparitia ;lor si in soona noastra(ARDEAL).Tin sa spun k mie imi e ffffffffffff frik de paianjeni,dak as vedea un paianjen cum ar fi vaduva neagra cred k as lesina de spaima.Asta e dar imi e frik si de aia micuti nu cred k ar fi o solutie sa scap ded aceasta frik.dak gasiti vreo solutie va rog scrieti un articol pe net.VA MULTUMESC

    Raspunde la acest comentariu
  12. murarasu edi
    murarasu editrimis la 16/8/2008

    Ce faci cand te musca un paianjen?

    Raspunde la acest comentariu
  13. ionut gheorghe
    ionut gheorghetrimis la 16/7/2007

    aceste imformatii mi-se par foarete folositoare deoarece putem prevenii muscaturile paianjenului,si putem sa ne tratam in cazul in care am fost muscati. mi-sa parut extraordinar de folozitor sfaturile pe care ni-leau oferit pentru a ne proteja familiile si copii. va multumim ca ne sfatuiti si ne spuneti cum sa ne verim de acest paianjen extraordinar de periculos!!!

    Raspunde la acest comentariu
  14. raluca dragan
    raluca dragantrimis la 14/7/2007

    am citit undeva despre acest paianjen si am auzit ca are de 13 ori mai mult venin decat un sarpe cu clopoteiam mai auzit ca se afla mai ales in marile tropicale dar acum este si in euforiemama mi-a spus ca este de ajuns sa fie intr-o singura statiune incat sa se extinda in toata tara SPER CA DACA VETI CITI ACEST ARTICOL SA FI RAMAS CU FAPTUL CA ACUM NU ESTE BINE SA PLECATI LA MARE DEOARECE PUTETI MURII SI MAI BINE MAI TARZIU DECAT MORTI

    Raspunde la acest comentariu
  15. Bruno
    Brunotrimis la 8/7/2007

    Poze cu vaduva neagra pot fi vizualizate pe urmatorul site...toate cele bune! http://en.wikipedia.org/wiki/Black_widow_spider

    Raspunde la acest comentariu
  16. butterfly
    butterflytrimis la 8/7/2007

    groaznic...nu mai am curaj nici la plaja sa ma duc...vaduva neagra la marea neagra?! nu ma risc...urasc tot ce tine de paianjeni! ii detest!kiar nu se poate face nimic pentru a putea face plaja in liniste?0217021

    Raspunde la acest comentariu
  17. unique
    uniquetrimis la 8/5/2007

    Paianjenul pustnic se gaseste numai in citeva state din SUA. Celelalte specii periculoase de paianjen sunt tropicale, la noi intilnindu-se doar un soi de Vaduva neagra, doar in Dobrogea si deosebit de rar.

    Raspunde la acest comentariu
  18. r_georgian
    r_georgiantrimis la 20/1/2007

    pot spune ca sunt imprevizibili.Daca aveti intrebari va raspund.

    Raspunde la acest comentariu
  19. Andrei George
    Andrei Georgetrimis la 2/7/2005

    La adresa aceasta drimiteti niste poze cu vaduva neagra.

    Raspunde la acest comentariu
  20. mirella
    mirellatrimis la 20/7/2004

    Pentru muscaturile de paianjen am folosit comprese cu rivanol alternativ cu gheata si unguent cu FENISTIL .de asemenea pentru a evita o reactie alergica am aministrat sirop de CLARITIN.

    Raspunde la acest comentariu
  21. Laurentiu
    Laurentiutrimis la 10/5/2004

    Nu este prea explicita descrierea paianjenilor. "Vaduva neagra" ... e clar ca e neagra, dar tinand cont de faptul ca majoritatea paianjenilor sunt pe nuante de maro cu diverse semne pe spate, atunci exemplarul "pustnic" devine prea comun si des confundat. Ar fi eficiente cateva imagini.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII